Nagy érdeklődéssel zajlott a XXI. Kadarka Nemzetközi nagydíj

Az idei évben március 18-án, 21. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön az István Borházban a hagyományos Kadarka Nemzetközi Nagydíj.

A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott Magyarországon. Délvidékről, Erdélyből is érkeztek borminták. A versenyre kizárólag Kadarka és Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A nevezett 111 bor közül 86 önálló Kadarka volt.

Borversenyünk Szakmai fővédnöke Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, és Társadalmi fővédnöke Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész volt.

Borversennyel egy időben elkezdődött a kerekasztal szakmai beszélgetés Keresztes József levezetésével. Témája „A Mi Kadarkánk” volt. Kerekasztal beszélgetés vendégeit köszöntötte Gál Péter az eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy milyen jelentősége van a Kadarkának főleg a családi pincészeteknél mivel náluk történik a szőlőtermesztés és feldolgozás is. Kihangsúlyozta a Kadarka eredetvédelmét. Kiskőrösön és más egyéb tájegységeken is el kellene kezdeni a gazdáknak az eredetvédelmet.

Tóth Ferenc (Eger), Gulyás Ferenc (Csongrád), Szentpéteri Attila (Kiskőrös), Frittmann Tamás (Soltvadkert) és Béleczki Mihály (Kiskőrös) beszéltek a Kadarka ültetvény terület kiválasztásáról, művelési módjáról, növényvédelméről és a borászati technológiájáról saját borvidékükön. Németh Krisztina (Kecskeméti Kutató Állomás munkatársa) külön kitért a művelési módokra. Szabó Attila (Kecskeméti Kutató Állomás vezetője) a szőlőfajta jelentőségéről beszélt és Dr. Jakab Gábor (Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója) folyamatban lévő Kadarka kutatásairól tartott ismertetést.        

Ma már hungarikumként emlegetjük, a jövőben lehet akár Magyarország bora is.

A Borverseny Kadarka Nagydíját Balla Géza Pincészet (Ménesi borvidék, Románia) nyerte el. A második legszebb Kadarka az Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete (Egri borvidék), a harmadik legszebb Hagymási József (Egri borvidék) bora volt.

A Kadarka Kör által felajánlott különdíjat Günzer Zoltán villányi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját Hetényi Pincészet Szekszárdi Kadarka siller borával érdemelte ki. Az István Borház elegáns plakettjét, a "Legszebb Cuvée” különdíját Kondor Istvánné Simontornyai Kadarka Cuvée bora kapta.

A Kadarka magyarországi meghonosodását a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy részén ez a szőlőfajta volt.

Hazánkban Kiskőrösön és környékén volt – s van a mai napig is – a legtöbb Kadarka ültetvény. Pályája a termesztéstechnológia változása, a modern szőlőfajták térhódítása, valamint a szőlő gazdaságtalan termesztése miatt megtört, majd gyors hanyatlásnak indult. Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt ezen kincsét. Ma már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, s újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.

„És igyék bort az, akinek pénze nincs,
s az övé lesz a világon minden kincs.”
(Petőfi Sándor)

Kapcsolódó állományok