XXVII.Kadarka Nemzetközi Borverseny eredmények

27. alkalommal rendezte meg főszervezőként az István Borház és Kiskőrös Város Önkormányzata szervezőként pedig Kiskőrös Város Hegyközsége , a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend, valamint a Kiskőrösi Kadarka Kör, a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt Kiskőrösön, 2023. április 1-jén.

A borverseny idén társrendezvénye volt a XIV. Duna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztiválnak a Városi Sportcsarnokban.Az ünnepélyes megnyitón méltatta a kadarkát, mint szőlőfajtát és a belőle készült bort Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere, Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az expo fővédnöke, az expo-t és a kadarka borversenyt megnyitotta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. A XXVII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny borbírálatát megnyitotta és a borbíráló bizottságokat köszöntötte Frittmann János, a borverseny fővédnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi ügyekért felelős alelnöke.

A továbbiakban a rendezvény két szekcióban folytatódott.

Az előadóteremben dr. Németh Krisztina, a MATE SZBKI Kecskeméti Állomása tudományos munkatársa „Az aszály káros hatásainak kompenzálási lehetőségei a szőlőtermesztésben” címmel tartott színvonalas szakmai előadást, valamint kerekasztal beszélgetést Szabó Attila a MATE SZBKI Kecskeméti Állomás vezetője.

Az ítészek a borbíráló teremben három bizottságban, valamint a csúcsbizottságban kóstolták, véleményezték és pontozták a versenyre benevezett 80 bort. A bírálat után a legjobb borok a csúcsbort kiválasztó bizottság elé kerültek. 

A bizottság tagjai voltak:

  • Dr. Erőss János,
  • Tarsoly József,
  • Dr. Rossen Tkatchenko,
  • Dr. Tarján Balázs,
  • Frittmann János,
  • Kósa Gyula,
  • valamint Csengődi István.

Mint azt az ünnepélyes eredményhirdetésen Dr. Tarján Balázs, Magyar Bor Akadémia tagja, címzetes egyetemi docens elmondta, szép borokat kóstoltak és bíráltak az ítészek, ebből is látszik, hogy nem csak múltja és jelene, hanem jövője is van a szőlőfajtának, így a keresett és kiváló kadarka bornak is. Kiemelte, hogy a hagyomány nem szakadhat meg, a Kadarka Nemzetközi Borversenynek jövőre is folytatódnia kell, majd gratulált a szép eredményekhez, a szervezőknek és a különdíjasoknak.
 
Végezetül az ünnepség zárásaként átadták az okleveleket és a különdíjakat.

Borbaráti üdvözlettel: Csengődi István szervező

Képek

Kapcsolódó állományok