Technológia
„ Mi megtermeljük Önnek a mindennapok borát! ”
A vállalkozás a saját területen termesztett szőlő mellett, felvásárolt szőlő feldolgozásával, borkészítéssel, palackozással, s értékesítéssel is foglalkozik. A szőlőfeldolgozás, borkészítés technológiája követi az újkori igényeket. A frissen szüretelt szőlőt azonnal feldolgozzuk.
Enzimkezeléssel, illatos fajtáknál néhány órás áztatással is segítjük a héjrészek minél jobb feltáródását. Az erjesztést fajélesztős beoltással indítjuk, az erjedési hőfok szabályozását palásthűtéssel biztosítjuk.
A fehér szőlők zúzása, bogyózása, préselése után, a mustok azonnal az erjesztő toronyba kerülnek, míg a rosebor előállítása során a kékszőlő zúzás-bogyózás utáni színlevét leválasztjuk, erjesztjük.
A vörösborok héjon erjesztéses technológiája során a törköly mozgatását, ismételt, lével való fedését, a tartályok alulról, kb. 4 Bar-os, szűrt levegővel történő megnyomatásával érjük el. A préselést követően az almasav bomlás beindítása érdekében beoltjuk az új vörösbort starter kultúrával.
Erjedési hőmérséklet
- fehérboroknál:
- 18-22 C
- roseboroknál:
- 18 C
- vörösboroknál:
- 22-28 C
A szőlő érésének folyamatát, az erjedés menetét folyamatosan vett minták laboratóriumi vizsgálatával ellenőrizzük. Saját laboratóriumunk a későbbi borkezelések során is rendelkezésünkre áll.
A további borkezelések: tisztító fejtés, derítés, házasítás, stabilizáló derítés, szűrések (lap-, és kovaföld), töltögetés. Egyes minőségi vörösborok 3-6 hónapos fahordós érlelést is kapnak. A minőségi fehérborok kezelése során, a reduktív állapot megtartása érdekében, a levegőtől N2 illetve CO2 gáz használatával zárjuk el a borokat.
Palackozás előtt boraink újabb lapszűrésen és membránszűrésen mennek keresztül.
Késztermékeink csomagolása
- 0,75 l-es üvegpalackok esetén:
- 16-os műanyag rekesz
- 6-os vagy 12-es papírkarton
- PET palackok esetén:
- 6 db/zsugorfólia - 2 literes bornál
- 10 db/zsugorfólia - 1 literes bornál